Tradisi dan Budaya yang Dimiliki Oleh Negara Vietnam

Vietnam adalah sebuah negara di Asia Tenggara yang memiliki sejarah yang kaya dan budaya tersendiri. Vietnam kini sedang meningkat, yaitu kerajaan memberi perhatian yang besar kepada penjagaan kesihatan dan memelihara ciri-ciri budaya negara, infrastruktur bandar semakin membaik, dan industri pelancongan telah mencapai puncaknya. Semua ini dan banyak lagi akan dibincangkan secara terperinci. Jika kalian seorang pelancong modern yang pergi keluar dari jalan kalian untuk tidak merasa seperti turis, Vietnam adalah tujuan yang menarik untuk dipertambangkan. Tetapi mereka yang berbicara bahasa atau memahami adat istiadat dan tradisi yang masih berlaku, bertemu dengan mereka sering mengganggu. Berikut diantaranya.

 

Gaya Hidup di Vietnam

Secara tradisinya, budaya dan kehidupan Vietnam dikaitkan dengan pertanian, yaitu beras. Sedikit demi sedikit, penduduk tempatan terlibat dalam memancing, menaikkan babi dan ayam. Sehingga separuh kedua abad ke-19, semua orang Vietnam hidup mengikut peraturan masyarakat luar bandar, yang asasnya terdiri daripada lelaki berumur lapan belas tahun. Orang Vietnam hidup dalam kumpulan yang dihubungkan oleh banyak hubungan kekeluargaan. Di kepala keluarga adalah seorang lelaki, yang paling tua di usia, setelah kematiannya keistimewaan ini diserahkan kepada anak sulung. Di tengah-tengah sistem perkahwinan di kalangan orang Vietnam adalah tebusan untuk isterinya, yang sering digantikan dengan bekerja. 

Pada masa ini, kerajaan sedang berusaha untuk menghapuskan adat ini. Rumah-rumah Vietnam dibina terutamanya dari kayu, buluh rotan dan tanah liat dengan jerami. Sekitar kediaman ini dibina pelbagai bangunan luar, seperti kandang ayam, stabil dan lain-lain. Perabot di pondok itu biasanya juga diukir dari kayu dan mewakili barang-barang dalaman yang paling penting, sebagai contoh, dada, tempat tidur dan tempat tidur buaian. Peralatan rumah dibuat dari bahan-bahan yang diperbaiki ini adalah penyepit yang diukir dari buluh, mangkuk yang dibuat dari kelapa, tenunan tenunan dan banyak lagi. Pakaian Vietnam adalah jaket longgar dengan poket dan seluar lebar. Pakaian perayaan penduduk tempatan adalah pakaian dengan kolar berdiri dan bau tangan kanan, di mana seluar lurus dipakai.

 

Jenis Utama Kraf

Dalam budaya Vietnam, sebutan pertama yang berakar pada zaman dahulu, kira-kira seratus kerajinan diketahui. Perhatian khusus diberikan kepada pandai besi dan tembikar, tenunan, ukiran kayu, tenunan, bordir dan pembuatan barang perhiasan.

Barangan perak Vietnam, peti mati, lukisan lakuer, kerja tukang buluh yang terkenal di seluruh dunia, termasuk bukan sahaja barangan isi rumah, tetapi juga kapal layar. Semasa penggalian arkeologi, seramik dan tembikar, senjata dan kain sutera dipotong-off didapati, yang dibezakan oleh ketukangan artistik dan rasa yang tinggi.

 

Masakan Kebangsaan

Com Ngon Memperkenalkan Masakan Vietnam selain Pho dan Banh Mi -  Tabloidbintang.com

Masakan kebangsaan Vietnam dibezakan dengan kepelbagaiannya, yang berasaskan hidangan sayuran, bijirin (terutamanya beras), ikan, susu kedelai dan pelbagai sos dan rempah. Hidangan Vietnam adalah seperti berikut di tengah-tengah jadual dadakan adalah hidangan yang besar dengan sup beras dan sayuran, ikan dan pelbagai sos dan perasa. Seluruh keluarga berkumpul, dan setiap peserta diberi mangkuk dan penyepit. Minuman utama di kalangan penduduk tempatan adalah teh hijau. Walaupun pada masa kini, kopi semakin popular. Masakan Vietnamnya sangat kuat dan manis, dan pada akhirnya, sebelum berkhidmat, tambah ais.

 

Makan Ayam Rebus di Vietnam

Langkah Mudah untuk Membuat Ayam Rebus Segar Anti Gagal | Resep Cara Buat  Kue Enak

Meskipun aneh, ayam rebus adalah indikator budaya yang kuat bahwa orang Vietnam terus melayani setiap hari libur tradisional. Di Vietnam, apakah itu pesta pernikahan, liburan Tahun Baru, perayaan bulan purnama, atau makan malam pemakaman, tidak ada makanan yang layak tanpa ayam rebus yang dimasak dengan keterampilan yang diwariskan. Ini adalah pokok yang sangat diperlukan daripada sebuah pilihan. Dan mengingat rantai makanan cepat saji utama yang meresap ke negara itu, itu adalah salah satu yang kemungkinan tidak akan diibaratkan.

 

CUTI

Budaya dan tradisi Vietnam, dengan festival yang menduduki tempat yang istimewa, kembali berabad-abad. Antara acara percutian yang paling dihormati di kalangan penduduk tempatan adalah Tet (Tahun Baru Vietnam) dan Festival Pertengahan Musim Gugur, yang biasanya jatuh pada bulan September. Tet dikaitkan dengan permulaan musim bunga di kalangan orang Vietnam, oleh itu, pelbagai bunga dan pokok ditanam di seluruh wilayah. Juga, wanita membakar pai tradisional dan menjahit pakaian untuk seluruh keluarga. Pada hari cuti, semua ahli keluarga berusaha untuk berkumpul. Pada tengah malam, loceng mula mengalah, kembang api dan mercun meletup, dan kayu dupa menyala di rumah.

Jelang Tahun Baru Imlek, Warga Vietnam Ramai-ramai Pergi ke Danau Tapi  Bukan untuk Mancing - Pikiran Rakyat Bekasi

Semasa cuti ini, program yang kompetitif untuk orang dewasa dianjurkan dan carousels dan buaian untuk kanak-kanak sedang dibina. Selama dua hari, seluruh penduduk Vietnam bersenang-senang, mengambil bahagian dalam pertandingan memanah, bergelut, membaling bola, lumba kuda, berjalan di atas panggung dan melancarkan layang-layang. Hari ketiga perayaan ini dicirikan oleh adat yang diperkenalkan oleh Ho Chi Minh pada pertengahan kedua abad ke-20. Pada hari ini, Vietnam menanam pokok, menghias tanah asli mereka. Acara percutian kedua yang terkenal ialah Festival Pertengahan Musim Luruh. Untuk menghormati hari ini, kanak-kanak membuat kertas dan lukisan tanah liat ikan, naga, ketam dan banyak tanglung yang menghiasi rumah-rumah dan jalan-jalan. Hari perayaan disifatkan oleh perarakan perayaan untuk mengalahkan gendang.

 

Arca dan Seni Bina

Bahan utama pemahat Vietnam adalah gangsa dan kayu. Pada awal zaman kita, patung-patung tuan-tuan Vietnam sangat mengagumkan dengan rasa artistik mereka dan data teknikal yang tinggi. Perlu diingat bahawa untuk memberikan kekuatan kepada ukiran kayu, orang Vietnam dalam beberapa lapisan memperlihatkannya. Ketukangan pengrajin Vietnam mencapai puncaknya dari abad ke-11 hingga abad ke-17, ketika ibu kota negara kuno (Hanoi modern) dibina. Pada masa ini, kompleks istana besar dan banyak pagodas telah dibina. Beberapa patung zaman itu telah terselamat hingga hari ini. Kesemua mereka memasuki bank seni piggy dunia. Ini adalah tiang-tiang ukiran dengan naga, patung-patung batu penari, lotus, patung-patung gajah, kepala dewa-dewa dan lain-lain. 

Pagoda Tay An di Vietnam... - Secret World

Perlu diingat bahwa ciri utama budaya Vietnam, tidak seperti jiran Asia, adalah kekurangan dekorasi yang kaya dan struktur kecil kompleks kuil dan pagoda. Vietnam terkenal dengan banyaknya kuil dan pagoda, jadi agak sukar untuk mengenal pasti yang paling menarik. Sebagai contoh, kuil Thuy Phuong, yang terletak berhampiran ibu negara dan dikaburkan oleh mata pelancong dari tumbuh-tumbuhan tropika. Kuil itu dibina daripada kayu, tiga ratus lapan langkah mengarahkannya. Bahagian dalam kuil ini terdiri daripada naga yang diukir kayu mewah, pelbagai tumbuhan dan patung Buddha. Pagoda di atas satu tiang, yang dibina pada abad XI, sangat popular di kalangan penduduk setempat. Ia terletak di daerah pusat ibu kota. Seperti yang diilhamkan oleh arkitek masa itu, pagoda berdiri di atas satu tiang batu, yang terletak di dasar tasik. Di dalam strukturnya adalah patung kayu dewi rahmat yang dihormati, Kuan Am.